Onko loppiainen palkallinen vapaapäivä?

Loppiainen, joka tunnetaan myös nimellä kolmen kuninkaan päivä, on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään 6. tammikuuta. Suomessa loppiainen on virallinen pyhäpäivä, mutta kysymys siitä, onko se palkallinen vapaapäivä, riippuu useista tekijöistä, kuten työsopimuksesta, työehtosopimuksesta ja työnantajan käytännöistä.

Lainsäädäntö ja työehtosopimukset

Suomessa työlainsäädäntö ja työehtosopimukset määrittelevät, miten pyhäpäivät, kuten loppiainen, käsitellään työpaikoilla. Yleisesti ottaen työehtosopimukset (TES) määrittelevät, onko loppiainen palkallinen vapaapäivä vai ei. Useimmissa työehtosopimuksissa loppiainen on palkallinen vapaapäivä, mutta tämä voi vaihdella eri alojen ja sopimusten välillä.

Työsopimus ja työnantajan käytännöt

Jos työehtosopimusta ei ole, työsopimus ja työnantajan käytännöt määrittelevät, onko loppiainen palkallinen vapaapäivä. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia asiasta työsopimuksessa. Joissakin tapauksissa työnantaja voi tarjota palkallisen vapaan loppiainen, vaikka se ei olisi työehtosopimuksessa määritelty.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että loppiainen voi olla palkallinen vapaapäivä riippuen työehtosopimuksesta, työsopimuksesta ja työnantajan käytännöistä. On tärkeää tarkistaa oma työehtosopimus tai keskustella asiasta työnantajan kanssa saadakseen selville, miten loppiainen käsitellään omalla työpaikalla.

Lähteet