Onko Ukraina EU-maa?

Ukraina ei ole tällä hetkellä Euroopan unionin (EU) jäsenvaltio. Kuitenkin Ukraina on ilmaissut vahvan kiinnostuksensa liittyä EU:hun ja on tehnyt merkittäviä askeleita kohti jäsenyyttä. Tässä artikkelissa tarkastelemme Ukrainan ja EU:n välistä suhdetta, Ukrainan pyrkimyksiä liittyä EU:hun sekä prosessia, joka on vielä kesken.

Ukrainan ja EU:n välinen suhde

Ukraina ja EU ovat solmineet useita sopimuksia, jotka vahvistavat niiden välistä yhteistyötä. Yksi merkittävimmistä on vuonna 2014 allekirjoitettu assosiaatiosopimus, joka sisältää syvennetyn ja laaja-alaisen vapaakauppa-alueen (DCFTA). Tämä sopimus on tuonut mukanaan taloudellisia ja poliittisia uudistuksia Ukrainassa ja lähentänyt maata EU:hun.

Ukrainan pyrkimykset liittyä EU:hun

Ukraina on ilmaissut selkeän halunsa liittyä EU:hun. Vuonna 2019 Ukrainan perustuslakiin lisättiin maininta EU-jäsenyyden tavoittelusta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on myös toistuvasti korostanut maan EU-jäsenyyden tärkeyttä.

EU-jäsenyyden prosessi

EU-jäsenyyden saavuttaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii hakijamaan täyttävän useita kriteerejä. Näitä ovat muun muassa:

  • Poliittiset kriteerit: vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeudet ja vähemmistöjen kunnioittamisen.
  • Taloudelliset kriteerit: toimiva markkinatalous ja kyky selviytyä kilpailupaineista ja markkinavoimista EU:ssa.
  • Acquis-kriteerit: kyky omaksua ja panna täytäntöön EU:n lainsäädäntö ja säännöt.

Ukraina on edistynyt näiden kriteerien täyttämisessä, mutta vielä on paljon tehtävää. Esimerkiksi korruption torjunta ja oikeuslaitoksen uudistaminen ovat keskeisiä alueita, joilla tarvitaan lisätoimia.

Tulevaisuuden näkymät

Vaikka Ukraina ei ole vielä EU:n jäsen, sen pyrkimykset ja edistysaskeleet ovat merkittäviä. EU on ilmaissut tukensa Ukrainan eurooppalaisille pyrkimyksille ja tarjoaa taloudellista ja teknistä apua uudistusten toteuttamiseksi. Ukrainan EU-jäsenyys on kuitenkin pitkän aikavälin tavoite, joka vaatii jatkuvaa sitoutumista ja yhteistyötä molemmilta osapuolilta.

Lisätietoja Ukrainan ja EU:n suhteista voit lukea esimerkiksi Euroopan unionin virallisilta sivuilta ja Euroopan neuvoston sivuilta.