Miten huoltaa tiilikattoa?

Tiilikaton huoltaminen on tärkeää, jotta se säilyttää kauniin ulkonäkönsä ja kestää Suomen vaihtelevat sääolosuhteet. Hyvin hoidettu tiilikatto voi kestää vuosikymmeniä, mutta se vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkastuksia. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten tiilikattoa huolletaan kokonaisvaltaisesti.

1. Säännöllinen tarkastus

Ensimmäinen askel tiilikaton huoltamisessa on säännöllinen tarkastus. Katto tulisi tarkastaa vähintään kerran vuodessa, mieluiten keväällä tai syksyllä. Tarkastuksen aikana on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Rikkoutuneet tai haljenneet tiilet
  • Samman ja jäkälän kasvu
  • Viemäröintijärjestelmän toimivuus
  • Tiivisteiden ja läpivientien kunto

2. Puhdistus

Tiilikaton puhdistus on olennainen osa sen huoltoa. Puhdistus voidaan tehdä harjaamalla tai painepesurilla. On kuitenkin tärkeää käyttää matalapainetta, jotta tiilet eivät vaurioidu. Puhdistuksen yhteydessä kannattaa poistaa:

  • Lehdet ja roskat
  • Samman ja jäkälän kasvu
  • Mahdolliset muut epäpuhtaudet

3. Sammaleen ja jäkälän poisto

Sammal ja jäkälä voivat vahingoittaa tiilikattoa ajan myötä. Niiden poistamiseen voidaan käyttää erityisiä sammaleenpoistoaineita, jotka levitetään katolle ja annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen katto huuhdellaan puhtaaksi.

4. Tiilien vaihto

Rikkoutuneet tai haljenneet tiilet tulee vaihtaa mahdollisimman pian, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan katon rakenteisiin. Vaihtaminen on suhteellisen yksinkertainen toimenpide, mutta se kannattaa tehdä huolellisesti, jotta uusi tiili asettuu oikein.

5. Kattoturvatuotteiden tarkastus

Kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet, kattosillat ja tikkaat, tulee tarkastaa säännöllisesti. Varmista, että ne ovat kunnolla kiinni ja hyvässä kunnossa. Tämä on tärkeää sekä katon että ihmisten turvallisuuden kannalta.

6. Kattomaalin käyttö

Jos tiilikatto on haalistunut tai sen väri on kulunut, voidaan käyttää erityistä kattomaalia. Maalaus suojaa tiiliä ja parantaa katon ulkonäköä. Ennen maalausta katto tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdolliset vauriot korjata.

7. Ammattilaisen apu

Vaikka monet huoltotoimenpiteet voi tehdä itse, on suositeltavaa käyttää ammattilaista ainakin muutaman vuoden välein. Ammattilainen osaa tarkastaa katon perusteellisesti ja tehdä tarvittavat korjaukset.

Lisätietoa tiilikaton huollosta löydät esimerkiksi täältä ja täältä.