Mitä on sosialismi?

Sosialismi on poliittinen ja taloudellinen ideologia, joka pyrkii tasa-arvoon ja yhteisvastuuseen yhteiskunnassa. Sosialismissa valtion rooli on keskeinen ja se pyrkii takaamaan kaikille kansalaisille perustarpeet, kuten terveydenhuollon, koulutuksen ja asumisen. Sosialismissa pyritään myös vähentämään eriarvoisuutta ja luokkaeroja yhteiskunnassa.

Sosialismin perusajatuksena on, että tuotantovälineet, kuten tehtaat ja maat, tulisi olla yhteisomistuksessa ja että tuotanto tulisi suunnitella yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti. Tämä eroaa kapitalismista, jossa tuotantovälineet ovat yksityisomistuksessa ja tuotanto perustuu voitontavoitteluun.

Sosialismin eri muodoissa on kuitenkin paljon vaihtelua. Esimerkiksi demokraattisessa sosialismissa pyritään yhdistämään sosialistisia periaatteita demokraattiseen päätöksentekoon, kun taas autoritaarisessa sosialismissa valtio voi olla hyvin vahva ja keskusjohtoinen.

Sosialismin historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin ensimmäiset sosialistiset liikkeet alkoivat muodostua teollistumisen seurauksena. Tunnettuja sosialisteja ovat esimerkiksi Karl Marx ja Friedrich Engels, jotka kehittivät kommunismin teoriaa. Nykyään sosialismia kannattavat monet poliittiset puolueet eri puolilla maailmaa, ja sosialistisia periaatteita on toteutettu eriasteisesti eri maissa.

Lähteet: Wikipedia, Maailma.net