Mikä on Suomen suosituin kala?

Suomen suosituin kala on ahven (Perca fluviatilis). Ahven on monipuolinen ja helposti saatavilla oleva kala, joka on suosittu niin vapaa-ajankalastajien kuin ammattikalastajien keskuudessa. Ahvenen suosio perustuu sen herkulliseen makuun, helppoon saatavuuteen ja monipuolisiin käyttötapoihin ruoanlaitossa.

Ahvenen ominaisuudet

Ahven on keskikokoinen kala, joka voi kasvaa jopa 50 cm pitkäksi ja painaa yli 2 kg. Sen tunnusomaisia piirteitä ovat vihertävä selkä, punertavat evät ja tummat pystyraidat kyljissä. Ahven viihtyy erityisesti järvissä, joissa ja rannikkovesissä, ja se on yleinen koko Suomessa.

Ahvenen kalastus

Ahvenen kalastus on suosittua ympäri vuoden. Kesäisin ahventa pyydetään usein virvelillä, mato-ongella tai katiskalla. Talvella pilkkiminen on suosittu tapa kalastaa ahventa. Ahvenen kalastus on erityisen suosittua, koska se on suhteellisen helppoa ja saalista tulee usein runsaasti.

Ahvenen käyttö ruoanlaitossa

Ahven on erittäin monipuolinen kala ruoanlaitossa. Se sopii hyvin paistettavaksi, grillattavaksi, savustettavaksi ja keitettäväksi. Ahvenfileet ovat erityisen suosittuja, ja ne voidaan valmistaa esimerkiksi pannulla voissa paistaen. Ahvenesta voi myös valmistaa herkullisia kalapullia, -keittoja ja -patoja.

Ahvenen terveysvaikutukset

Ahven on terveellinen valinta ruokapöytään. Se on vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala, joka sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja B-vitamiineja. Ahvenen syöminen edistää sydämen terveyttä, aivojen toimintaa ja yleistä hyvinvointia.

Lähteet