Mikä on Suomen kansallispuu?

Suomen kansallispuu on rauduskoivu (Betula pendula). Rauduskoivu valittiin Suomen kansallispuuksi vuonna 1988, ja se on yksi Suomen yleisimmistä puulajeista. Rauduskoivu on tunnettu kauniista, valkoisesta kuorestaan ja sirosta ulkomuodostaan. Se on myös tärkeä osa suomalaista luontoa ja kulttuuria.

Rauduskoivun ominaisuudet

Rauduskoivu on keskikokoinen puu, joka voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat kolmiomaisia ja sahalaitaisia, ja ne muuttuvat syksyllä kauniin keltaisiksi. Rauduskoivun runko on nuorena sileä ja valkoinen, mutta vanhetessaan se muuttuu tummemmaksi ja halkeilevaksi.

Levinneisyys ja elinympäristö

Rauduskoivu kasvaa luonnonvaraisena lähes koko Suomessa, lukuun ottamatta pohjoisimpia osia Lappia. Se viihtyy parhaiten valoisilla ja kuivilla paikoilla, kuten metsänreunoilla, niityillä ja hakkuualueilla. Rauduskoivu on pioneerilaji, joka valtaa nopeasti avoimia alueita ja luo suotuisat olosuhteet muille kasveille.

Kulttuurinen merkitys

Rauduskoivulla on merkittävä rooli suomalaisessa kulttuurissa ja kansanperinteessä. Koivun oksista tehdään esimerkiksi saunavastoja, ja koivunmahlaa on perinteisesti käytetty juomana ja lääkkeenä. Koivun valkoinen kuori on myös inspiroinut monia taiteilijoita ja runoilijoita.

Rauduskoivun käyttö

Rauduskoivua käytetään monipuolisesti eri tarkoituksiin. Sen puuaines on kovaa ja kestävää, joten sitä käytetään muun muassa huonekalujen, parketin ja vanerin valmistukseen. Koivun kuorta ja lehtiä käytetään myös käsitöissä ja koriste-esineissä.

Lähteet