Mikä on pyhäinpäivä?

Pyhäinpäivä on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään monissa maissa eri aikoina ja eri tavoin. Suomessa pyhäinpäivää vietetään marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Tämä päivä on omistettu kaikkien pyhien, marttyyrien ja vainajien muistolle. Pyhäinpäivä on tärkeä osa kristillistä perinnettä ja sillä on syvät juuret historiassa.

Pyhäinpäivän Historia

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat varhaiskristilliseen aikaan, jolloin marttyyrien muistopäiviä alettiin viettää. Alun perin pyhäinpäivää vietettiin toukokuun 13. päivänä, mutta 800-luvulla paavi Gregorius III siirsi sen marraskuun 1. päivään. Tämä siirto tehtiin osittain siksi, että se osui lähelle kelttiläistä Samhain-juhlaa, joka merkitsi kesän loppua ja talven alkamista.

Pyhäinpäivän Vietto Suomessa

Suomessa pyhäinpäivä on ollut virallinen juhlapäivä vuodesta 1955 lähtien, ja sitä vietetään marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Päivä on omistettu sekä kaikkien pyhien että vainajien muistolle. Monet suomalaiset käyvät pyhäinpäivänä hautausmailla sytyttämässä kynttilöitä edesmenneiden läheistensä haudoille. Tämä luo kauniin ja rauhallisen tunnelman, kun hautausmaat täyttyvät kynttilöiden valosta.

Pyhäinpäivän Perinteet

Pyhäinpäivään liittyy monia perinteitä, jotka vaihtelevat alueittain ja perheittäin. Yleisiä tapoja ovat:

  • Kynttilöiden sytyttäminen haudoille
  • Hiljentyminen ja muistelu
  • Kirkossa käynti
  • Perheen ja ystävien kanssa yhdessäolo

Pyhäinpäivän Merkitys

Pyhäinpäivä tarjoaa mahdollisuuden hiljentyä ja muistella edesmenneitä läheisiä. Se on myös tilaisuus pohtia elämän ja kuoleman kysymyksiä sekä omaa suhdetta kuolemaan. Monille ihmisille pyhäinpäivä on tärkeä osa surutyötä ja se auttaa käsittelemään menetystä.

Lähteet

Lisätietoa pyhäinpäivästä voit lukea seuraavista lähteistä: