Mikä on mikkelinpäivä?

Mikkelinpäivä on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään arkkienkeli Mikaelin ja muiden enkelien kunniaksi. Se on yksi vanhimmista kristillisistä juhlapäivistä ja sillä on pitkät perinteet erityisesti Pohjoismaissa. Mikkelinpäivää vietetään Suomessa syyskuun 29. päivänä tai sitä seuraavana sunnuntaina.

Mikkelinpäivän tausta ja merkitys

Mikkelinpäivän juuret ulottuvat varhaiskristilliseen aikaan, jolloin arkkienkeli Mikaelista tuli yksi tärkeimmistä pyhimyksistä. Mikael tunnetaan erityisesti taistelijana, joka voitti Saatanan ja hänen enkelinsä taivaallisessa sodassa. Hän on myös suojelusenkeli ja kuolevien sielujen saattaja taivaaseen.

Mikkelinpäivän vietto Suomessa

Suomessa mikkelinpäivä on ollut merkittävä juhlapäivä erityisesti maaseudulla. Se on perinteisesti ollut sadonkorjuun juhla, jolloin kiitetään menneestä satokaudesta ja valmistaudutaan talveen. Mikkelinpäivänä on myös ollut tapana käydä kirkossa ja viettää aikaa perheen kanssa.

Mikkelinpäivän perinteet ja tavat

Mikkelinpäivään liittyy monia perinteitä ja tapoja, jotka vaihtelevat alueittain. Tässä muutamia yleisiä perinteitä:

  • Kirkossa käynti: Mikkelinpäivänä on perinteisesti käyty kirkossa kuuntelemassa jumalanpalvelusta ja rukoilemassa.
  • Sadonkorjuu: Mikkelinpäivä on ollut sadonkorjuun juhla, jolloin kiitetään menneestä satokaudesta ja valmistaudutaan talveen.
  • Perheen kanssa vietetty aika: Mikkelinpäivänä on ollut tapana viettää aikaa perheen ja läheisten kanssa, nauttia hyvästä ruoasta ja levätä.

Mikkelinpäivän merkitys nykypäivänä

Vaikka mikkelinpäivän vietto ei ole enää yhtä yleistä kuin ennen, se on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Monissa seurakunnissa järjestetään edelleen jumalanpalveluksia ja muita tapahtumia mikkelinpäivän kunniaksi. Lisäksi monet suomalaiset viettävät päivää perinteitä kunnioittaen, esimerkiksi käymällä kirkossa tai viettämällä aikaa perheen kanssa.

Lisätietoa mikkelinpäivästä ja sen historiasta voit löytää seuraavista lähteistä:
Evankelis-luterilainen kirkko: Mikkelinpäivä
Wikipedia: Mikkelinpäivä