Mikä on kekri?

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuujuhla, joka on perinteisesti vietetty syksyllä, sadonkorjuun päätyttyä. Kekri on ollut yksi tärkeimmistä juhlista suomalaisessa kansanperinteessä, ja sen viettoon on liittynyt monia erilaisia tapoja ja uskomuksia. Kekriä on juhlittu erityisesti maaseudulla, ja se on ollut aikaa, jolloin kiitettiin menneestä vuodesta ja valmistauduttiin tulevaan talveen.

Kekrin Historia

Kekrin juuret ulottuvat kauas esikristilliseen aikaan, ja se on ollut merkittävä juhla suomalaisessa maatalousyhteiskunnassa. Kekriä on vietetty eri puolilla Suomea hieman eri aikoihin, mutta yleisesti se on sijoittunut loka-marraskuulle, sadonkorjuun päättymisen jälkeen. Kekri on ollut myös vuoden vaihtumisen juhla, sillä ennen nykyistä kalenteria vuosi vaihtui kekrin aikaan.

Kekrin Tavat ja Perinteet

Kekriin liittyy monia perinteitä ja tapoja, jotka ovat vaihdelleet alueittain. Yksi keskeisimmistä tavoista on ollut runsas ruokailu ja juhla-ateriat, joihin on kuulunut muun muassa lihaa, kalaa, leipää ja olutta. Kekrinä on myös uhrattu ruokaa ja juomaa vainajille ja haltijoille, jotta he suojelisivat taloa ja sen asukkaita tulevana vuonna.

  • Kekripukki: Kekripukki on ollut kekrin aikaan kiertävä hahmo, joka on muistuttanut joulupukkia. Kekripukki on voinut olla pelottava hahmo, joka vaati talonväeltä kestitystä ja lahjoja.
  • Saunominen: Saunominen on ollut tärkeä osa kekrin viettoa. Saunassa on puhdistauduttu ja valmistauduttu talveen. Saunassa on myös voitu uhrata vainajille.
  • Ennustaminen: Kekrin aikaan on tehty erilaisia ennustuksia tulevasta vuodesta. Ennustuksia on voitu tehdä esimerkiksi katsomalla, miten kynttilän liekki palaa tai miten leivän kuori murtuu.

Kekri Nykyään

Vaikka kekrin vietto on vähentynyt modernin ajan myötä, se on viime vuosina kokenut jonkinlaisen renessanssin. Monet suomalaiset ovat alkaneet uudelleen kiinnostua vanhoista perinteistä ja kekrin vietosta. Kekriä juhlitaan nykyään esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla, joissa tuodaan esille vanhoja tapoja ja perinteitä.

Lisätietoa kekristä ja sen perinteistä voit lukea esimerkiksi Kansallismuseon sivuilta tai Suomalaisen Kirjakaupan verkkosivuilta.