Mikä on GRI?

Global Reporting Initiative (GRI) on kansainvälinen organisaatio, joka on kehittänyt maailmanlaajuisesti käytetyn standardin yritysten ja muiden organisaatioiden kestävän kehityksen raportointiin. GRI:n tavoitteena on edistää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta yritystoiminnassa tarjoamalla selkeät ohjeet ja indikaattorit, joiden avulla organisaatiot voivat raportoida taloudellisista, ympäristöllisistä ja sosiaalisista vaikutuksistaan.

Mikä on GRI?

GRI, eli Global Reporting Initiative, on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka perustettiin vuonna 1997. Sen pääkonttori sijaitsee Amsterdamissa, Alankomaissa. GRI:n kehittämät standardit ovat maailmanlaajuisesti tunnustettuja ja niitä käytetään laajasti eri toimialoilla ja sektoreilla. GRI-standardit tarjoavat systemaattisen tavan raportoida kestävän kehityksen toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista.

GRI-standardien rakenne

GRI-standardit koostuvat kolmesta pääosasta:

  • Yleiset standardit: Näihin kuuluvat yleiset raportointiperiaatteet ja -ohjeet, jotka koskevat kaikkia organisaatioita.
  • Toimialakohtaiset standardit: Nämä standardit on suunniteltu erityisesti tiettyjen toimialojen tarpeisiin ja ne sisältävät toimialakohtaisia indikaattoreita ja ohjeita.
  • Aihekohtaiset standardit: Nämä standardit keskittyvät tiettyihin kestävän kehityksen aiheisiin, kuten ilmastonmuutokseen, ihmisoikeuksiin ja työoloihin.

GRI-raportoinnin hyödyt

GRI-raportointi tarjoaa monia etuja organisaatioille:

  1. Läpinäkyvyys: GRI-raportointi auttaa organisaatioita olemaan avoimempia ja läpinäkyvämpiä sidosryhmiensä suuntaan.
  2. Vastuullisuus: Raportointi kannustaa organisaatioita ottamaan vastuuta kestävän kehityksen vaikutuksistaan ja parantamaan toimintaansa.
  3. Vertailtavuus: GRI-standardit mahdollistavat eri organisaatioiden kestävän kehityksen toimenpiteiden vertailun.
  4. Sidosryhmien luottamus: Läpinäkyvä ja vastuullinen raportointi lisää sidosryhmien luottamusta organisaatioon.

GRI ja muut kestävän kehityksen standardit

GRI ei ole ainoa kestävän kehityksen raportointistandardi, mutta se on yksi laajimmin käytetyistä. Muita tunnettuja standardeja ovat esimerkiksi Sustainability Accounting Standards Board (SASB) ja Carbon Disclosure Project (CDP). Monet organisaatiot käyttävät useita standardeja rinnakkain saadakseen mahdollisimman kattavan kuvan kestävän kehityksen toimenpiteistään.

Lisätietoa

Lisätietoa GRI:stä ja sen standardeista löydät GRI:n virallisilta verkkosivuilta. Sivustolta löytyy myös kattavat ohjeet ja työkalut raportoinnin aloittamiseen ja kehittämiseen.