Mikä on Suomen korkein vuori?

Suomen korkein vuori on Halti, joka sijaitsee Suomen ja Norjan rajalla. Halti on osa Skandeja, jotka ovat Pohjois-Skandinavian vuoristoalue. Halti on tunnettu kauniista maisemistaan ja se on suosittu vaelluskohde niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa.

Haltin korkeus

Haltin korkein kohta Suomen puolella on 1 324 metriä merenpinnan yläpuolella. Tämä kohta tunnetaan nimellä Haltitunturi. Kuitenkin, Haltin korkein huippu, joka sijaitsee Norjan puolella, on 1 365 metriä korkea. Tämä tekee Haltista Suomen korkeimman vuoren, vaikka sen korkein huippu onkin Norjan puolella.

Haltin sijainti ja saavutettavuus

Halti sijaitsee Enontekiön kunnassa, joka on osa Lapin maakuntaa. Vuorelle pääsee parhaiten Kilpisjärveltä, josta lähtee useita vaellusreittejä kohti Haltia. Reitti on noin 55 kilometriä pitkä ja se kulkee kauniiden tunturimaisemien läpi. Vaellus Haltin huipulle on vaativa, mutta palkitseva kokemus.

Luonto ja eläimistö

Haltin alueella on monipuolinen luonto ja rikas eläimistö. Alueella voi nähdä muun muassa poroja, kettuja ja erilaisia lintulajeja. Kasvillisuus on tyypillistä tunturialueille, ja siellä kasvaa muun muassa vaivaiskoivuja ja erilaisia varpuja. Haltin alue on myös osa Käsivarren erämaa-aluetta, joka on suojeltu luonnonsuojelualue.

Historia ja kulttuuri

Halti on ollut tärkeä paikka saamelaisille, jotka ovat alueen alkuperäiskansa. Saamelaiset ovat käyttäneet Haltin aluetta poronhoitoon ja metsästykseen jo vuosisatojen ajan. Alueella on myös useita saamelaisia pyhiä paikkoja, jotka ovat tärkeitä kulttuuriperinnön kannalta.

Matkailu ja aktiviteetit

Halti on suosittu matkailukohde erityisesti vaeltajien ja luonnonystävien keskuudessa. Alueella voi harrastaa vaelluksen lisäksi myös kalastusta, hiihtoa ja lumikenkäilyä. Kesäisin alueella järjestetään myös opastettuja vaelluksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää alueen luonnosta ja historiasta.

Lähteet