Mikä on maailman pisin joki?

Maailman pisin joki on aihe, joka on herättänyt paljon keskustelua ja tutkimusta. Kaksi jokea, Amazon ja Niili, kilpailevat tästä tittelistä, ja molemmilla on omat kannattajansa ja mittaustuloksensa. Tässä artikkelissa tarkastelemme molempia jokia ja niiden pituuksia.

Niili

Niili on perinteisesti pidetty maailman pisimpänä jokena. Se virtaa Koillis-Afrikassa ja kulkee useiden maiden läpi, mukaan lukien Uganda, Sudan ja Egypti. Niilin kokonaispituus on noin 6 650 kilometriä. Niili koostuu kahdesta päähaarasta: Sininen Niili ja Valkoinen Niili, jotka yhtyvät Sudanin pääkaupungissa Khartumissa.

Amazon

Amazon on toinen joki, joka kilpailee maailman pisimmän joen tittelistä. Se virtaa Etelä-Amerikassa ja kulkee Brasilian, Perun ja Kolumbian läpi. Amazonin pituus on kiistanalainen, mutta monet lähteet arvioivat sen olevan noin 7 000 kilometriä pitkä. Amazonin vesimäärä on myös huomattavasti suurempi kuin Niilin, mikä tekee siitä maailman suurimman joen vesimäärän perusteella.

Vertailu ja mittaustavat

Jokien pituuden mittaaminen ei ole yksinkertainen tehtävä, ja se riippuu monista tekijöistä, kuten mittausmenetelmistä ja siitä, mistä joen katsotaan alkavan ja päättyvän. Esimerkiksi Amazonin pituusmittauksissa on otettu huomioon sen lähteet Andeilla, mikä on lisännyt sen kokonaispituutta.

Johtopäätös

Vaikka Niili on perinteisesti pidetty maailman pisimpänä jokena, uudemmat tutkimukset viittaavat siihen, että Amazon saattaa olla pidempi. Molemmat joet ovat kuitenkin merkittäviä luonnonihmeitä ja tärkeitä ekosysteemejä. Lopullinen vastaus kysymykseen ”Mikä on maailman pisin joki?” riippuu käytetyistä mittausmenetelmistä ja siitä, miten joen alku- ja loppupisteet määritellään.

Lähteet: