Mikä on maailman pienin valtio?

Maailman pienin valtio on Vatikaanivaltio, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä istuin. Tämä itsenäinen kaupunkivaltio sijaitsee Rooman kaupungin sisällä Italiassa ja on katolisen kirkon hengellinen ja hallinnollinen keskus. Vatikaanivaltio on pinta-alaltaan vain noin 44 hehtaaria (0,44 neliökilometriä), mikä tekee siitä maailman pienimmän valtion sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan.

Vatikaanivaltion historia

Vatikaanivaltion historia ulottuu pitkälle, mutta sen nykyinen muoto sai alkunsa vuonna 1929, kun Lateraanisopimus allekirjoitettiin. Tämä sopimus solmittiin Italian valtion ja Pyhän istuimen välillä, ja se tunnusti Vatikaanivaltion itsenäisyyden ja suvereniteetin. Vatikaanivaltio on ollut katolisen kirkon keskus jo vuosisatojen ajan, ja se on paavin virallinen asuinpaikka.

Vatikaanivaltion hallinto

Vatikaanivaltio on teokratia, mikä tarkoittaa, että sen hallinto perustuu uskonnollisiin periaatteisiin. Valtio on paavin johtama, ja paavi on sekä valtionpäämies että katolisen kirkon hengellinen johtaja. Vatikaanivaltiossa on oma hallintojärjestelmänsä, joka koostuu eri virastoista ja komissioista, jotka hoitavat valtion päivittäisiä asioita.

Vatikaanivaltion merkittävät nähtävyydet

Vatikaanivaltio on tunnettu monista merkittävistä nähtävyyksistään, jotka houkuttelevat vuosittain miljoonia turisteja. Näihin kuuluvat muun muassa:

  • Pyhän Pietarin basilika: Tämä on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista kirkoista. Se on rakennettu paikalle, jossa uskotaan apostoli Pietarin haudan sijaitsevan.
  • Sikstuksen kappeli: Tämä kappeli on kuuluisa Michelangelon maalaamista freskoista, erityisesti katossa olevasta ”Aatamin luominen” -maalauksesta.
  • Vatikaanin museot: Museot sisältävät laajan kokoelman taidetta ja historiallisia esineitä, jotka kattavat vuosisatojen ajan.

Vatikaanivaltion rooli kansainvälisessä yhteisössä

Vaikka Vatikaanivaltio on pieni, sillä on merkittävä rooli kansainvälisessä yhteisössä. Se on aktiivinen toimija monissa kansainvälisissä organisaatioissa ja sillä on diplomaattisuhteet monien maiden kanssa. Vatikaanivaltio käyttää vaikutusvaltaansa edistääkseen rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.

Lähteet

Lisätietoja Vatikaanivaltiosta voit lukea seuraavista lähteistä: