Mikä on loppiainen?

Loppiainen on kristillinen juhla, jota vietetään 6. tammikuuta. Se päättää joulun pyhät ja on yksi vanhimmista kristillisistä juhlapäivistä. Loppiaisen merkitys ja perinteet vaihtelevat eri kulttuureissa ja kirkkokunnissa, mutta sen keskeinen teema on itämaan tietäjien vierailu Jeesus-lapsen luona.

Loppiaisen historia ja merkitys

Loppiainen juontaa juurensa varhaiskristilliseen aikaan, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli juhlistaa Jeesuksen syntymää, kasteen päivää ja ensimmäistä ihmettä Kaanaan häissä. Nykyään länsimaisessa kristillisessä perinteessä loppiainen keskittyy erityisesti itämaan tietäjien vierailuun, joka symboloi Jeesuksen ilmestymistä ei-juutalaisille kansoille.

Loppiaisen perinteet eri maissa

Loppiaisen viettotavat vaihtelevat suuresti eri maissa ja kulttuureissa. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Suomi: Suomessa loppiainen on virallinen pyhäpäivä, jolloin monet viettävät aikaa perheen kanssa ja osallistuvat kirkonmenoihin. Joulukuusi ja muut joulukoristeet riisutaan usein loppiaisena.
  • Espanja: Espanjassa loppiainen, eli ”Día de los Reyes” (Kolmen kuninkaan päivä), on suuri juhla, jolloin lapset saavat lahjoja ja kaduilla järjestetään värikkäitä paraateja.
  • Italia: Italiassa loppiaista kutsutaan nimellä ”La Befana”. Perinteen mukaan noita nimeltä Befana tuo lapsille lahjoja tai makeisia.

Loppiaisen symboliikka

Loppiaisen keskeinen symboli on itämaan tietäjät, jotka toivat Jeesus-lapselle lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Nämä lahjat symboloivat Jeesuksen kuninkaallisuutta, jumalallisuutta ja kärsimystä. Loppiaisen sanoma korostaa myös universaalia pelastusta ja Jumalan ilmestymistä kaikille kansoille.

Lähteet

Lisätietoa loppiaisesta voit lukea seuraavista lähteistä: