Mikä on Eurooppa-päivä?

Eurooppa-päivä on vuosittain 9. toukokuuta vietettävä juhlapäivä, joka juhlistaa Euroopan rauhaa ja yhtenäisyyttä. Päivä on merkittävä Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioille ja sen kansalaisille, sillä se symboloi Euroopan yhdentymisen alkua ja Euroopan unionin perustamisen tärkeitä vaiheita.

Eurooppa-päivän tausta

Eurooppa-päivän juuret ulottuvat vuoteen 1950, jolloin Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti kuuluisan Schumanin julistuksen. Tämä julistus ehdotti Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamista, mikä oli ensimmäinen askel kohti nykyistä Euroopan unionia. Schumanin julistuksen tarkoituksena oli estää tulevat sodat Euroopan maiden välillä ja edistää taloudellista yhteistyötä ja integraatiota.

Eurooppa-päivän merkitys

Eurooppa-päivä on tärkeä, koska se muistuttaa meitä Euroopan unionin perustamisen tavoitteista ja saavutuksista. Päivä korostaa rauhan, demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden merkitystä. Se on myös tilaisuus juhlistaa Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteisiä arvoja.

Eurooppa-päivän vietto

Eurooppa-päivää vietetään monin eri tavoin eri puolilla Eurooppaa. Juhlapäivän kunniaksi järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten:

  • Konsertteja ja kulttuuritapahtumia
  • Seminaareja ja keskustelutilaisuuksia
  • Opetustilaisuuksia ja koulutustapahtumia
  • Euroopan unionin toimielinten avoimien ovien päiviä

Nämä tapahtumat tarjoavat kansalaisille mahdollisuuden oppia lisää Euroopan unionista, sen toiminnasta ja saavutuksista sekä osallistua keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta.

Eurooppa-päivän symbolit

Eurooppa-päivän yhteydessä käytetään usein Euroopan unionin symboleja, kuten:

  1. Euroopan lippu: Sininen lippu, jossa on kaksitoista kultaista tähteä ympyrässä, symboloi Euroopan kansojen yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.
  2. Euroopan hymni: Ludwig van Beethovenin ”Oodi ilolle” on EU:n virallinen hymni, joka edustaa Euroopan yhteisiä arvoja ja kulttuuriperintöä.
  3. Euroopan motto: ”Moninaisuudessaan yhtenäinen” korostaa Euroopan kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta sekä yhteisiä arvoja.

Lähteet

Lisätietoja Eurooppa-päivästä ja sen historiasta löydät seuraavista lähteistä: