Voiko aurinkopaneelien invertterit päivitää?

Aurinkopaneelien invertterit ovat keskeinen osa aurinkosähköjärjestelmää, sillä ne muuntavat aurinkopaneelien tuottaman tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC), jota voidaan käyttää kotitalouksissa ja yrityksissä. Kysymys siitä, voiko aurinkopaneelien invertterit päivittää, on tärkeä monille aurinkosähköjärjestelmien omistajille, jotka haluavat parantaa järjestelmänsä tehokkuutta tai mukautua uusiin teknologioihin.

Invertterien päivitysmahdollisuudet

Yleisesti ottaen aurinkopaneelien invertterit voidaan päivittää. Päivitys voi olla tarpeen useista syistä, kuten:

  • Tehokkuuden parantaminen: Uudemmat invertterit voivat olla energiatehokkaampia ja tarjota parempaa suorituskykyä kuin vanhemmat mallit.
  • Järjestelmän laajentaminen: Jos lisäät aurinkopaneeleja järjestelmääsi, saatat tarvita tehokkaamman invertterin käsittelemään lisääntynyttä energiantuotantoa.
  • Vikojen korjaaminen: Vanha invertteri voi olla viallinen tai sen suorituskyky voi heikentyä ajan myötä, jolloin sen vaihtaminen uuteen on järkevää.
  • Uudet ominaisuudet: Uudemmat invertterit voivat tarjota uusia ominaisuuksia, kuten parempaa seurantaa, etävalvontaa tai parempaa yhteensopivuutta energian varastointijärjestelmien kanssa.

Päivityksen huomioitavat seikat

Ennen kuin päätät päivittää invertterisi, on tärkeää ottaa huomioon muutamia keskeisiä seikkoja:

  1. Yhteensopivuus: Varmista, että uusi invertteri on yhteensopiva nykyisten aurinkopaneeliesi ja muiden järjestelmän komponenttien kanssa.
  2. Asennuskustannukset: Päivitys voi vaatia ammattiasentajan apua, mikä voi lisätä kustannuksia. On hyvä vertailla eri vaihtoehtoja ja pyytää tarjouksia useilta toimittajilta.
  3. Takuut ja sertifikaatit: Tarkista, että uusi invertteri täyttää kaikki tarvittavat sertifikaatit ja että sillä on riittävä takuu.
  4. Energiaviraston ohjeet: Joissakin maissa voi olla erityisiä säädöksiä ja ohjeita, jotka koskevat aurinkosähköjärjestelmien päivityksiä. Suomessa voit tarkistaa ajankohtaiset ohjeet esimerkiksi Energiaviraston sivuilta.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkopaneelien invertterit voidaan päivittää, ja päivitys voi tuoda mukanaan useita etuja, kuten parantunutta tehokkuutta ja uusia ominaisuuksia. On kuitenkin tärkeää varmistaa yhteensopivuus, ottaa huomioon asennuskustannukset ja tarkistaa tarvittavat sertifikaatit ja säädökset ennen päivityksen tekemistä. Lisätietoja ja ohjeita voit löytää esimerkiksi Motivan ja Energiaviraston verkkosivuilta.