Miten paljon aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneelien hinnat voivat vaihdella huomattavasti riippuen useista tekijöistä, kuten paneelien tyypistä, asennuksen laajuudesta ja sijainnista. Tässä artikkelissa tarkastelemme aurinkopaneelien kustannuksia ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Aurinkopaneelien hinnat Suomessa

Suomessa aurinkopaneelien hinnat ovat viime vuosina laskeneet merkittävästi, mikä on tehnyt niistä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon kotitalouksille ja yrityksille. Keskimäärin aurinkopaneelijärjestelmän hinta asennettuna on noin 1 200–1 800 euroa per kilowatti (kW). Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 5 kW:n järjestelmä maksaisi noin 6 000–9 000 euroa.

Tekijät, jotka vaikuttavat aurinkopaneelien hintaan

Aurinkopaneelien hintaan vaikuttavat useat tekijät, joista tärkeimpiä ovat:

  • Paneelien tyyppi: Monikiteiset paneelit ovat yleensä edullisempia kuin yksikiteiset paneelit, mutta yksikiteiset paneelit ovat tehokkaampia.
  • Järjestelmän koko: Suuremmat järjestelmät ovat yleensä edullisempia per kilowatti, koska asennuskustannukset jakautuvat suuremmalle määrälle paneeleita.
  • Asennuspaikka: Katon muoto, kaltevuus ja materiaali voivat vaikuttaa asennuskustannuksiin. Myös maantieteellinen sijainti voi vaikuttaa hintaan.
  • Asennusyritys: Eri yritykset tarjoavat erilaisia hintoja ja palveluita, joten kilpailuttaminen kannattaa.
  • Lisävarusteet: Invertterit, kiinnitysjärjestelmät ja muut lisävarusteet voivat lisätä kokonaiskustannuksia.

Kannattaako aurinkopaneelien hankinta?

Aurinkopaneelien hankinta voi olla kannattava investointi pitkällä aikavälillä, sillä ne voivat merkittävästi vähentää sähkölaskuja ja jopa mahdollistaa sähkön myynnin takaisin verkkoon. Lisäksi aurinkopaneelit lisäävät kiinteistön arvoa ja vähentävät hiilijalanjälkeä.

Lähteet

Lisätietoja aurinkopaneelien hinnoista ja asennuksesta löydät seuraavista lähteistä: