Mikä on Äitienpäivän historia?

Äitienpäivä on juhlapäivä, jota vietetään äitien kunniaksi eri puolilla maailmaa. Sen historia ulottuu vuosisatojen taakse, ja sen juuret ovat moninaisissa kulttuureissa ja perinteissä. Tässä artikkelissa tarkastelemme Äitienpäivän historiaa ja sen kehitystä nykypäivään.

Äitienpäivän varhaiset juuret

Äitienpäivän juuret voidaan jäljittää antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Kreikkalaiset juhlivat keväisin jumalatar Reaa, joka oli kaikkien jumalien äiti. Roomalaiset puolestaan viettivät Hilaria-juhlaa, joka oli omistettu Kybelelle, äitiyden ja hedelmällisyyden jumalattarelle. Näissä juhlissa äitejä kunnioitettiin ja heille annettiin lahjoja.

Kristilliset perinteet

Keskiajalla Euroopassa vietettiin ”Mothering Sunday” -nimistä juhlaa, joka sijoittui paastonajan neljänteen sunnuntaihin. Tällöin ihmiset palasivat kotikirkkoihinsa, ja perheet kokoontuivat yhteen. Tämä päivä oli omistettu äitien kunnioittamiselle, ja siihen liittyi usein lahjojen ja kukkien antaminen.

Modernin Äitienpäivän synty

Modernin Äitienpäivän synty voidaan jäljittää 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Ann Reeves Jarvis, sosiaalinen aktivisti, perusti ”Mother’s Day Work Clubs” -kerhoja, jotka auttoivat parantamaan terveydenhuoltoa ja hygieniaa. Hänen tyttärensä, Anna Jarvis, jatkoi äitinsä työtä ja kampanjoi Äitienpäivän virallistamiseksi. Vuonna 1914 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti toukokuun toisen sunnuntain kansalliseksi Äitienpäiväksi.

Äitienpäivä Suomessa

Suomessa Äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918. Juhlan toi Suomeen kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima, joka oli saanut idean Yhdysvalloista. Vuonna 1927 Äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä, ja se on siitä lähtien ollut tärkeä juhla suomalaisessa kalenterissa.

Äitienpäivän vietto nykypäivänä

Nykyään Äitienpäivää vietetään eri puolilla maailmaa eri aikoina ja eri tavoin. Yleisiä tapoja ovat äitien hemmottelu, lahjojen ja kukkien antaminen sekä perheiden yhteiset ateriat. Äitienpäivä on myös tilaisuus muistaa ja kunnioittaa edesmenneitä äitejä.

Lähteet