Onko Azerbaidžan EU-maa?

Azerbaidžan ei ole Euroopan unionin (EU) jäsenvaltio. Euroopan unioni koostuu tällä hetkellä 27 jäsenvaltiosta, ja Azerbaidžan ei kuulu näihin maihin. Azerbaidžan sijaitsee Etelä-Kaukasiassa, ja se on itsenäinen valtio, joka on ollut itsenäinen Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien vuonna 1991.

Azerbaidžanin ja EU:n suhteet

Vaikka Azerbaidžan ei ole EU:n jäsen, sillä on kuitenkin erilaisia yhteistyömuotoja ja sopimuksia EU:n kanssa. Näitä suhteita kehitetään muun muassa Itäisen kumppanuuden kautta, joka on EU:n ja kuuden itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian maan välinen yhteistyöohjelma. Itäinen kumppanuus pyrkii vahvistamaan poliittisia ja taloudellisia suhteita EU:n ja näiden maiden välillä.

Itäinen kumppanuus

Itäinen kumppanuus käynnistettiin vuonna 2009, ja siihen kuuluvat seuraavat maat:

  • Armenia
  • Azerbaidžan
  • Valko-Venäjä
  • Georgia
  • Moldova
  • Ukraina

Tämän kumppanuuden tavoitteena on edistää demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia ja markkinataloutta näissä maissa. Lisäksi se pyrkii parantamaan taloudellista integraatiota ja poliittista yhteistyötä EU:n ja kumppanimaiden välillä.

Yhteistyöalueet

Azerbaidžanin ja EU:n välinen yhteistyö kattaa useita eri alueita, kuten:

  1. Energia: Azerbaidžan on merkittävä energiantuottaja, ja se toimittaa öljyä ja kaasua Eurooppaan. EU ja Azerbaidžan tekevät yhteistyötä energiaturvallisuuden ja energiatehokkuuden parantamiseksi.
  2. Kauppa: EU on yksi Azerbaidžanin tärkeimmistä kauppakumppaneista. Kauppasuhteita pyritään vahvistamaan ja monipuolistamaan.
  3. Liikkuvuus ja ihmisten väliset yhteydet: EU tukee Azerbaidžanin kansalaisten liikkuvuutta ja koulutusmahdollisuuksia Euroopassa.
  4. Ympäristö ja ilmastonmuutos: EU ja Azerbaidžan tekevät yhteistyötä ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan alalla.

Lähteet

Lisätietoja Azerbaidžanin ja EU:n suhteista löytyy seuraavista lähteistä: